Natuurlijk weet jij al lang hoe je het beste kunt communiceren. Alleen heel soms en heel af en toe sluipt misschien ook bij jou de gewoonte wel eens om de hoek om op de automatische piloot te communiceren.
Tijdens je gesprekken is het handig je bewust te zijn van de basis uitgangspunten. Ze zullen je absoluut helpen bij het scherp houden en het effectief en professioneel communiceren.
[/one_third]
Daarom weer even op de rij: 5 uitgangspunten als basis voor communicatie.
1. Je kunt niet niet communiceren, of: je communiceert altijd.
Ook al laat je een ander links liggen of probeer je contact te vermijden dan nog is er sprake van communicatie. Bekende voorbeelden hiervan zijn de overvolle lift of tram; mensen proberen oogcontact of een gesprek te mijden. Dit neemt niet weg dat er nog steeds sprake is van communicatie.
2. Je communiceert zowel verbaal als non-verbaal.
Zoals je in de eerste paragraaf hebt gelezen is non verbale communicatie een niet te onderschatten aspect van onze communicatie.
3. De waarheid bestaat niet, of: mijn realiteit is niet perse jouw realiteit.
Onderzoek wijst uit dat zo’n 10.000 prikkels per seconde ons ‘bombarderen’. Het is logisch, dat deze prikkels niet allemaal via ons bewustzijn kunnen worden verwerkt. Dit betekent dat er tijdens het communiceren een filtering plaatsvindt. Deze filtering vervormt de communicatie. Als zender of ontvanger van een boodschap is het goed je hiervan bewust te zijn.
4. In elke communicatie zit een inhoudsniveau en een relatieniveau.
Het inhoudsniveau is het wat in communicatie. Het relatieniveau geeft de manier aan hoe de inhoud wordt gecommuniceerd. Hoewel wij vaak geneigd zijn in lastige situaties onze woorden (de inhoud) op een weegschaal te leggen, blijkt dat mensen juist meer gevoelig zijn voor de manier waarop die woorden worden uitgesproken (relatie).
5. In elke communicatie kies je voor een leidende of een volgende rol.
Het gaat er in deze regel om wie het in de communicatie voor het zeggen heeft. De rol die je in communicatie hebt ligt niet vast maar wisselt per situatie. Wel kan het zo zijn dat je een bepaalde voorkeur hebt voor het leiden of het volgen in communicatie. Dit komt tot uitdrukking in de basishouding die je in communicatie hebt en anderen reageren op deze houding.
Niets vernieuwends aan deze 5 uitgangspunten bij communicatie en toch zo af en toe super zinvol om de basis weer te herhalen!
Reageer!
Was dit berichtje ‘5 uitgangspunten voor communicatie’ zinvol voor je? Laat weten hoe!
Heb een geweldige dag en Geniet in het Nu…