Heb jij er ooit bij stil gestaan hoe perfect de perfectionist zelf is als hij zelf ook fouten maakt?
Een bijzondere eigenschap eigenlijk hoe De perfectionist tot in de puntjes alles voorbereid.
Alles incalculeert en zijn ogen openhoudt voor alle gevaar wat mogelijkerwijs zijn pad zou kunnen kruizen. Dit alles om alle mitsen en maren de wereld uit te helpen om zogenoemde rust en ontspanning te creëren.
Maar in plaats van om in alle rust en ontspanning zijn weg te vervolgen, blijft hij vervolgens in spanning om zich heen kijken. Hij blijft zitten afwachten als een hebberige kraai op het onherroepelijke gevaar dat om de hoek staat te wachten zijn slag te slaan. Effect: ‘zie je nou wel het kon toch nog beter…’
GERECHT VOOR DE PERFECTIONIST
Dat ‘de norm’ van een perfectionist hoog ligt, lijkt voor de hand liggend. Maar even zo goed zeer interessant om onder de loep te leggen.
– Want van welke norm wordt uitgegaan?
– Zijn dat eigen normen of opgelegd en ergens ontstaan in je opgebouwde verleden?
– Wordt er ook nog een vergelijking gemaakt met jezelf en een ander of misschien wel met de ideale
. zelf en ook nog een ideale ander?
– En om er een schepje bovenop te leggen is dat dan ook nog een ideale situatie in de toekomst?
– GEFELICITEERD…!
Omdat onbewust je aandacht ligt op de ideale situatie in de toekomst zal deze toekomst altijd in de toekomst blijven.
Het perfecte gerecht tot falen in het heden…
TWEE INGREDIËNTEN VOOR FALEN…
Als we uitgaan van gedrags,denk- en filterings patronen die passen bij het type perfectionist vallen al snel een 2 filteringen op:
- Mismatch – aandacht voor wat ontbreekt
- Away from – vermijdende waarden
MISMATCH
Je aandacht is gericht op verschillen, op wat ontbreekt of mist, op dat wat je niet past.
In denkrichting en op een meer psychisch vlak is mismatchen een ontkenning op wat er is.
Taalkundig zeg je (tegen jezelf) of hoor je zeggen wat er ontbreekt. Je formuleert je zinnen negatief, met een ontkenning in de zin uitgesproken.Bijv.: het weer was niet slecht; ik heb niet verkeerd gegeten; ik ben niet fit.Dus als jouw filter staat op wat er niet is (dus kijkt naar hoe het anders had gekund)/kan) hoe kun je dan je zege vieren als je deze niet eens kunt waarnemen?
AWAY FROM
Wat is er zó erg dat we ons nog liever drie keer in de rondte werken en soms zo ver gaan dat we richting een zogenoemde ‘Burn Out’ gaan.
Dit heeft oa te maken met onze filtering obv onze overtuigingen en criteria waarvan je gebruik maakt om te beslissen, welke zintuiglijke gegevens worden doorgelaten of niet.
Dit houdt in dat de onbewuste 90% van je hersenen zich op de achtergrond houdt. En dat je ondertussen allerlei onbewuste overtuigingen hebt en je beslissingen over jezelf en je omgeving neemt waar je niet bewust van bent.
EVALUATIEFILTER
Een criterium is een evaluatiefilter in ons model van de wereld. Het bepaalt of iets goed of slecht is. Daarmee zorgt het ervoor hoe wij ons voelen over onze acties. Het brengt een soort reflexbeweging op gang. Ga je ergens van weg of ga je er juist naar toe? Het is een onbewust mechanisme gericht op overleven. Het zorgt ervoor dat je automatisch situaties vermijdt die je niet leuk vindt (bijv. gevaar) en situaties opzoekt die je wel leuk vindt (bijv. plezier).
Voorbeelden criteria:
Away from : onmacht, depressiviteit, afwijzing, verdriet, chaos
Towards : plezier, zelfvertrouwen, waardering
Het woord criteria komt van het Griekse woord ‘krites’, wat rechter betekent.
Een criterium is een waarde die iemand gebruikt om beslissingen te kunnen nemen of een oordeel te kunnen geven over de dingen om hem heen. Een criterium geeft aan wat in een bepaalde context belangrijk is. Ze creëert een structuur waardoor we neigen tot het herhalen of het vermijden van een bepaalde ervaring. Het functioneert als een maatstaf, een standaard om ervaringen mee te toetsen. Het bepaalt keuze wie je partner is, wie je vrienden zijn, welk beroep je hebt, welke auto je rijdt, de manier waarop je je vrije tijd doorbrengt en ga zo maar door.
KORTOM
De perfectionist lijkt als het ware op een gegroomde koningspoedel die vastzit aan zijn eigen onbewust opgelegde norm (criteria) tot het streven naar perfectie die hij nooit zal behalen (het blijft immers een poedel).
En die hoe dan ook achter zijn eigen staart blijft aanrennen totdat de omstandigheden hem tot een halt roepen. Zelfs dan blijft het gevoel van mislukking hem achtervolgen.
Een grotere kracht die in essentie meespeelt in het leven van de perfectionist is de kracht van het vermijdende, ‘de Away From’
Want stel je nou eens voor dat de perfectionist helemaal niet zo perfect is? Wie ervaart hij dan te zijn? Wat is hij dan nog waard….
REAGEREN?
Heb jij ook zo’n perfectionist in jezelf of misschien een dwingeland? Wat is er aan jou neus voorbij gegaan doordat jij hier gehoor aangaf? Welke criteria spelen in jouw leven een rol? Laat een berichtje achter bij comments, ik ben erg nieuwsgierig….
DELEN
Vond je dit een nuttig bericht deel dit dan met andere ‘perfecte’ mensen.